logotype
logotype
Szoláriumozási szokásaink

Szoláriumozási szokásaink avagy kik szoliznak és mennyit?

A napbarnított bőr sokak szerint hozzá tartozik az ápolt megjelenéshez. Egészséget sugároz és nem utolsó sorban vékonyabbnak mutatja az alakot. Mivel hazánk területét -a nyári hónapok kivételével- nem éri a barnulás kialakulásához elegendő UV-fény, ezért annak, aki az év többi részében is szeretne vonzó, barna lenni szoláriumot kell használni. Bár a szolárium stúdiókat mindkét nem képviselői előszeretettel látogatják, mégis a vendégek körülbelül 2/3-a hölgy. Általánosságban elmondható, hogy a 20-40 év közötti korosztályból kerül ki a vendégkör döntő többsége. 20 éves kor alatt nem jellemző a rendszeres szoláriumozás, inkább csak alkalmakra (pl. szalagavató) szeretnének egy kis színt szerezni.

Természetesen a vendégek többnyire esztétikai célból barnulnak, de gyakran említik azt is, hogy a borongós, napfénytől mentes időszakban a kedélyállapotuk javítására is szívesen igénybe veszik a szoláriumot. Sajnos a 40 év feletti lakosságnak csak egy kis hányada használja ki az UV-fény szervezetre gyakorolt pozitív hatását, pedig a népbetegségnek számító csontritkulás is megelőzhető lenne a mértékletes, rendszeres szoláriumozással. Ez az arány Nyugat- Európában sokkal nagyobb, hiszen ott nagyobb nyilvánosságot kap az UV-fény számos kedvező hatása.  Napjainkban egyre gyakrabban tapasztalják a szolárium stúdiót üzemeltetők, hogy orvosi tanácsra keresi fel őket ez a korosztály. Magyarországon a szoláriumba járók döntő többsége a 2-es, 3-as bőrtípusba tartozik.
A vendégek körülbelül fele csak szezonálisan, általában csak tavasszal szoláriumozik, amikor a bőrük nagyobb része látszik ki a ruhából, illetve ezzel szeretnék előkészíteni a bőrüket a napozásra. Másik fele egész évben rendszeresen jár, mivel igényli, hogy folyamatosan barna legyen. A nyári hónapokban az emberek egy része szívesen napozik, bár az utóbbi időben sokan inkább a mesterséges, ám kontrolált erősségű szoláriumozást választják akkor is. Ennek az oka, hogy ők a napon egyáltalán nem tudnak lebarnulni, csak megégnek, illetve sokan arról számolnak be, hogy a munkájuk nem enged időt számukra, hogy napozzanak.
Általában elmondható, hogy egy átlagos szoláriumozó hetente egy-két alkalommal (a többségük hetente egyszer) veszi igénybe a szolgáltatást, 9-15 perc közötti időtartamra. Természetesen ezt a bőrtípus és az aktuális barnasági fok nagy mértékben meghatározza. Az elmúlt években használt magas UV-B tartományú szolárium csövek miatt sok üzletben (nem mindenhol) a vendégek egyre rövidebb időre tudták csak használni a szoláriumot. Sokan mindössze 4-6 percre feküdtek/álltak be a készülékbe, mert különben megégtek volna. Az ember biológiája nem teszi lehetővé, hogy ilyen rövid idő alatt kialakulhasson a barnaság (bármilyen magas UVB-s csövet használva sem!). Továbbá az ilyen csövekkel szerelt készülékeket használva a vendégek egy része soha nem tudott lebarnulni, mert nem tudta emelni a barnulási időt, pedig ez elengedhetetlen lenne a hatékony barnuláshoz. A szoláriumozási idő fokozatos és finom emelése elengedhetetlen része a barnulásnak, mivel minél barnább a bőrünk, annál több UV-fény szükséges ahhoz, hogy még tovább barnuljon. Ennek az az oka, hogy egyrészt a barna szín, vagyis a melanin termelődés a bőr természetes védekező mechanizmusaként működik, azaz, ha elérünk egy bizonyos barnaságot és nem emeljük az időt, nincs miért termeljen a bőrünk több bőrfestéket.
Sajnos még mindig találkozunk olyan vendéggel, akinek a barnulás mértékegysége a pirulás. Az ő gondolataikban rögzült ez a helytelen szemlélet, hogy annál hatékonyabb a szoláriumcső, minél inkább megpirult a használata után, pedig éppen ez lenne a leginkább elkerülendő. Az új fejlesztésű EU 0,3-as szolárium csövek használatával ezt a problémát teljes mértékben el lehet kerülni, hiszen ezek egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem okoznak bőrpírt.
Egyre többen használnak rendszeresen szoláriumkozmetikumot, amelyek segítségével hamarabb elérhetik a hőn áhított barnaságot. Ezen kívül biztosítják a bőr védelmét és hidratációját. Ez azért fontos, mert a kiszáradt bőr hamar elveszti a színét. Sok szoláriumozó használ magas faktorú naptejet, hogy a bőr felszínéből kiemelkedő anyajegyeket a szoláriumozás idejére letakarják. Ilyenkor kizárólag az anyajegyekre pöttyintenek egy kis UV-szűrős krémet, csak azt elfedve az UV-sugaraktól.
Szót kell ejteni ugyan akkor azokról is, akik nem ismernek mértéket a szoláriumozás terén sem. Bár a szoláriumba járó vendégeknek csak egy nagyon kis százaléka (1% alatt) tarozik ide. Ők az u.n. „tanorexiások”, azaz a barnulási függőségben szenvedők. Ez egy olyan ritka szindróma, amelynek következtében fizikai és/vagy lelki függőség alakul ki a napozás vagy szoláriumozás iránt, hasonlóan az alkohol- vagy drogfüggőséghez. A függőség kiváltó oka jelenleg még ismeretlen, de a tudósok az endorfin nevű hormonnal hozzák összefüggésbe, ami az UV-fény hatására termelődik a szervezetben és boldogságérzetet okoz. A tanorexiában szenvedők soha sem elégedettek a barnulásuk mértékével, mindig fehérebbnek látják magukat, mint amilyenek. Még akkor is, ha már csokibarnák. Ragaszkodnak a rendszeres szoláriumozáshoz, egyetlen egy alkalmat sem akarnak kihagyni.

 

Forrás: szolariuminfo.hu

 

Megtalálsz a Facebookon